Döntött a Kúria a Science Múzeum ügyében

Megosztás

Hosszú évek után úgy tűnik lezárul a Science Múzeum ügye, hiszen a Kúria a napokban ítéletet hozott.

Még évekkel ezelőtt első fokon a Miskolci Törvényszék bűncselekmény hiányában mind a 8 vádlottat felmentette. Az ítéletet követően az ügyész fellebbezett és másodfokon a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi ítéletet, több vádlottal szemben megalapozottnak látta a vádakat és bűncselekményt állapított meg. Ezt követően érkeztünk el a harmadfokú tárgyaláshoz, aminek eredményéről a napokban adott ki sajtóközleményt a Kúria.

“Az I. rendű, a III. rendű és a IV. rendű vádlott költségvetést károsító bűncselekményét bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettének és a közbizalom elleni bűncselekményét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének minősítette. Rendelkezett arról, hogy az I. rendű, a III. rendű és IV. rendű vádlott esetében a halmazati büntetésül kiszabott szabadságvesztés – annak utólagos végrehajtása esetén – fokozata börtön és e vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra. Egyebekben a másodfokú ítéletet az I. rendű, a III. rendű, a IV. rendű és a VI. rendű vádlott tekintetében helybenhagyta” – írta közleményében a Kúria.

A Boon.hu információi szerint az ítélőtábla az I. és a III. rendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, a IV. és a VIII. rendű vádlottat 10-10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a VI. rendű vádlottat megrovásban részesítette. Az ítélőtábla a börtönbüntetés végrehajtását a börtönre ítélt vádlottak vonatkozásában 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Mivel az egykori fűtőmű hosszú éveken át üresen állt ezért a miskolci önkormányzat értékesítette azt, így jelenleg a magyar állam tulajdonában van, azonban továbbra is üresen áll. Fontos kiemelni, hogy törvény rendelkezik arról, hogy az állam átadja az épületet a Miskolci Egyetemnek, az viszont egyelőre kérdéses, hogy mikor történhet meg az átadás.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek